Frumusetea inseamna sanatate

Posted: 4 July 2013

A fi frumos este un ideal mai mult sau mai putin declarat al fiecarei fiinte umane. Dar ce inseamna sa fii frumos? Standardul de frumusete al lui Boticelli nu este evident acelasi cu cel al lui Rubens sau Matisse. Este frumusetea in’ ochii privitorului’? Exista un canon al frumusetii? Sa lasam insa disputa asupra frumusetii in grija estetilor sau filozofilor. Daca e greu sau imposibil sa definim frumusetea, cu totii o recunoastem insa cind o vedem. Este o “aura” personala, o stralucire a tenului, o ondulare a parului, o lumina a ochilor, o gratie a corpului. Posesorii acestor atribute sint ,unii, norocosii mostenitori ai unui capital genetic de calitate, de la collagen si fibre de elastina din piele pina la metabolism si ceas biologic. Altii insa, cei mai multi, arata frumosi ca rezultat al unei ingrijiri de o viata a propriului organism.

Frumusetea este posibila daca ai perseverenta sa faci din ingrijirea corpului si mintii un proiect pe viata.
Pentru ca frumusetea nu inseamna desertaciune.Frumusetea inseamna sanatate. Frumusetea inseamna energie. Frumusetea inseamna capacitatea de a-ti realiza potentialul fizic si intelectual. Mult mai mult decit a ne fi data de cineva, frumusetea ne-o facem noi insine, zi de zi, prin felul in care mincam, exersam si ne ingrijim.
Daca nu am cistigat la loteria genetica, sta insa in puterea noastra sa-i imbunatatim rezultatul si sa incetinim ceasul biologic.

Frumusetea va apartine!